Încredere în sine

Cum să fii fericit când ai inima rănită

ianuarie 17, 2013

Distribuie!

Nici nu mai știu de câte ori am avut inima rănită… atât de rănită, încât mi-e foarte greu să mă gândesc la asta. Iar de și mai multe ori am suferit, pentru că am rănit inima altcuiva… Deși pare că întotdeauna este mai bine să fii tu cel care pune punct, în realitate nu este deloc așa. Tot doare…extrem de tare, indiferent de care parte a baricadei te afli.

Am riscat astăzi să retrăiesc momente dureroase și să scot la suprafață amintiri mai puțin plăcute, pentru că, deși recunosc, în trecut nu am fost prea pricepută in a trece peste suferința provocată de despărțiri, acum consider că, am dobândit o nouă perspectivă și mă simt îndreptățită să îți vorbesc despre aceste lucruri.

În plus, secvențele de viață pe care mulți dintre voi mi le povestesc, atât pe email, cât și în secțiunea de comentarii a articolului “Cum să treci peste o despărțire”, îmi confirmă faptul că, deși nu vei fi niciodată pregătit să treci printr-o astfel de situație fără să suferi, este necesar să înveți să depășești aceste momente mai ușor, mai repede și cu demnitate. Pentru că, viața este scurtă, și meriți să o trăiești cât mai frumos.

Oricine suferă sau a suferit din dragoste, știe căacesta este probabil unul dintre cele mai dureroase sentimente pe care le poți experimenta. Când ești la pământ din cauza unei astfel de situații, simți că nimic din lumea asta nu te poate ajuta să te ridici și să scazi din intensitatea suferinței. Ai impresia că, nimic din ceea ce faci, nimic din ceea ce îți spun ceilalți nu te poate ajută să te simți mai bine. Și sincer, nu am de gând să mă prefac că dețin vreun secret sau un leac cu ajutorul căruia vei reuși să scapi de acel sentiment teribil pe care îl trăiești, oricât de mult mi-aș fi dorit ca așa ceva să existe. Nu îți pot spune că am o soluție pentru a te ajuta să alungi toată tristețea, care a pus stăpânire pe ține, dar sunt aici pentru a te ajută să înțelegi că ai de ales. Poți alege să te simți mizerabil, și, să recunoaștem, asta nu va schimba in niciun fel realitatea, sau poți alege să te aduni și să mergi înainte. Așadar, care va fi alegerea ta?

Te cred că ești tentat să îți plângi de milă, și știu că ai putea s-o faci la infinit. Dar ce vei rezolva? Zile, săptămâni, luni, vor trece pe lângă tine, și, fără să realizezi, îți vei irosi viața afundat în tristețe.

Ok,  dar cum poți fi fericit când inima îți este sfâșiată în mii de bucățele, ai să te întrebi? Ei bine, nu este deloc ușor, dar trebuie să fii conștient de faptul că, dacă vrei să fii trist, vei fi în continuare, dar dacă vrei să fii fericit, atunci:

Acceptă faptul că, te simți groaznic, singur, trist, lipsit de valoare.

După o despărțirete simți întotdeauna înfrânt. Și e normal. Unul dintre cele mai importante adevăruri pe care le-am conștientizat în drumul dezvoltării mele personale este acela că, nu poți să îți ignori pur și simplu emoțiile negative. De fapt, poți, dar nu este deloc benefic. Ele se vor amplifica și se vor transforma în tristețe sfâșietoare, iar mai apoi în furie. Sigur că suferi,  dar este normal să te doară. Așa că, da-ți voie să simți ceea ce simți.

Încetează să-ți mai plângi de milă.

Da, este în regulă să îți permiți să trăieșți emoțiile negative, dar ce beneficii crezi că vei avea dacă îți vei plânge de milă la infinit? Oricât de rău te-ai simți, este inacceptabil să îți petreci zile în șir în pijamale, plângând, cu telecomanda în mâna, uitându-te non-stop la filme de dagoste. Da, e greu să te urneșți, dar viața merge înainte. Trebuie! Nu-ți poți petrece restul zilelor jelind, deși probabil că, acum aceasta ți se pare cel mai potrivit lucru pe care poți să-l faci. Stop! Ridică-te, pregătește-te și pornește pe un nou drum. Fă ceva! Orice. Altceva decât să-ti plângi de milă. Tristețea în doze mici este permisă. Dar a te adânci în această stare este o dovadă de egoism. Poate undeva, acolo, în lumea asta mare, există cineva care are nevoie de ajutorul tău. Ieși din carapacea ta și împărtășește cu ceilalți lucrurile pe care le-ai învățat. Această este viață ta, și se întâmplă acum. Dacă mâine s-ar sfârși, ai petrece ultimele clipe îmbufnat și afundat în tristețe sau ai trăi la intensitate maximă fiecare clipă?

Strânge-ți prietenii și faceți ceva fabulous.

Cel mai inspirat lucru pe care îl poți face atunci când treci printr-o asemenea experiență este acela de a te înconjura cu oameni care te iubesc. Atenție, vorbim de oamenii care te iubesc, nu de cei pe care îi iubeșți… adună-ți în jurul tău prietenii plini de optimism, de voie bună, de iubire, pentru că ei te vor ajuta să te simți din ce în ce mai bine. Gândește-te la ceva ce ți-ai dori să faci, eventual un lucru pe care nu l-ai putut realiza atunci când te-ai aflat în relație, și invită-ți prietenii într-o aventură fabuloasă. Chiar dacă petreceți doar o seară în oraș, e necesar să știi că, dacă îți doreșți, pot transformă orice trăire într-o minunată aventură. Dar asta presupune că, oricât de tentat ai fi, să nu aduci în discuție ceea ce ti se întâmplă. Scopul este acela de te destinde și de a te simți bine, nu de a te adânci și mai rău în suferință. Gândește-te că prietenii tăi se străduiesc să te distreze pentru că te iubesc, deci concentrează-te pe a trăi clipa în sine.

Amintește-ți cine eșți cu adevărat și acceptă-te.

Tu eșți tu. Indiferent de cât de apropiat ai fost de partenerul tău de până acum, nu ești un produs al relației în care te-ai aflat. Ai fost tu însuți înainte de a cunoaște acea persoană, și încă ești. Tot ce trebuie să faci, este să te redescoperi, să vezi cât ești de minunat. Așadar, gândește-te la ține. Ce ești? Cine ești? Ce iubești? Ce îți place să faci? Chiar dacă probabil răspunsurile nu îți vor ușura povara, este bine să știi în fiecare moment al vieții tale cât mai multe lururi despre ține. Pentru că, indiferent de ceea ce se va întâmpla, tu ești singura persoană pe care te vei putea întotdeauna baza. Așa căînvață să te iubești și să te prețuiești. Dacă te iubești pe ține și crezi că ești grozav, nimeni nu te va putea doborî vreodată. Oamenii te vor răni cu siguranță, dar e normal. E firesc să fii rănit și să suferi, dar nu este în regulă să lași aceste sentimente să îți afecteze conștientizarea valorii tale personale. Ești o persoană minunată, toți suntem, și meriți să fii fericit. Și din moment ce nu poți fi fericit cu altcineva în momentul de față, cel mai util este să înveți să fii fericit cu ține însuți. Partea bună din această situație este că ți se permite să te descoperi și să înveți să te aprecizi și să te iubești pe tine așa cum ești.

Învață-ți lecția și mergi mai departe.

Fiecare despărțire doare. Îngrozitor de tare… chiar dacă ieși și faci toate lucrurile despre care ți-am vorbit mai sus, tot vei mai avea perioade în care te vei simți rău. Da-ți voie să te simți trist, dar nu pentru mult timp. Și gândește-te la lecția pe care durerea ți-o predă, ca de altfel fiecare experiență dureroasă. Chiar și atunci când îți vine să urli de durere, viață te învață ceva. Și dacă pe moment ai impresia că ești slăbit, în realitate devii tot mai puternic, te dezvolți, și afli mai multe despre ține și despre lumea în care trăiești. Extrage ceea ce este important și mergi mai departe. Acceptă, învață, continuă!

Așa cum am mai spus, oamenii aleargă toată viață în căutarea fericirii. Este o dorința umană de bază, aceea de a fi fericit. Însă atunci când inima îți e rănită, să alegi fericirea este un lucru extrem de dificil, dar posibil. Amintește-ți că, totul depinde de tine. Nimeni altcineva nu te va ajuta să îți reiei viața, nimeni nu va reuși să te scoată din suferință. Alege să înțelegi, alege să fii fericit!

________________________

Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro

Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă.

Te invit să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și Instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.

Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!

Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!

Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,

Andreea

You Might Also Like

2 Comments

  • madalina ianuarie 17, 2013 at 8:40 pm

    te felicit pentru tot ce ai scris aici! intr-adevar…este foarte greu sa treci peste dar usor,usor viata ta intra pe fagasul normal…si eu trec acum printr-o despartire…oricat am incercat eu sa-l tin langa mine,nu s-a putut…a decis ca vrea sa fie singur,ca nu-si mai doreste o relatie serioasa,sa-l uit pentru ca ar fi fost mai complicat dupa 2 ani cand urma sa plece la el in tara,nu ar fi vrut sa ajunga sa ma iubeasca si apoi sa ma lase…si acum…pentru ca ajunsese sa tina cat de cat la mine probabil i-a fost teama si de aceea a decis sa punem punct.au fost 3 luni cu momente frumoase dar si cu momente mai grele…a preferat sa fuga ca un las din viata mea…nu o sa pot sa-l inteleg de ce a procedat asa…oamenii in 2 ani se pot schimba,in 2 ani de viata se pot petrece multe evenimente la care nu visai…el a renuntat sa ne dam o sansa…tocmai cand construisem ceva frumos…imi pare rau ca l-am pierdut,dar asa e viata…pe cine vrei,nu poti sa-l ai…

  • Mia septembrie 7, 2013 at 6:26 pm

    Sunt fericita in nefericirea mea! Sunt fericita ca nu sunt singura! Credeam ca sunt singura pe lume in nefericirea mea. Dar nu sunt singura. Multi trecem prin asta. Multumesc pentru ce ai scris. M- a ajutat putin.

  • Leave a Reply